fbpx

Post

Mama Manager: ben jij dit ook?

mamamgr

En vooral: ben je er tevreden mee, of wil je verandering?

Het is van dat! Jazeker, het is officieel, mama zijn is evengoed manager zijn. Mama Manager… ik had de term her en der wel al eens opgepikt, maar de laatste weken gonst het van de gesprekken die dit gegeven kleur geven. Ligt het aan de maand september? Ligt het aan de herfst in het land?  Wie zal het zeggen; wat ik wel weet is dat mama’s hun hoofd vol zit, hun schouders torsen een gewicht van hier tot in Tokyo! 

Na een bescheiden persoonlijk onderzoekje – gebaseerd op vele conversaties aan de schoolpoort, of aan de zijlijn van het voetbalveld of gewoonweg tussen vriendinnen – concludeer ik dat je als mama evengoed manager bent van het gezin. Hier wil ik zeker de papa’s niet mee ondermijnen, ooo nee, wat mijn missie wel is: herkenbaarheid geven aan mama’s die hier tegen aan lopen, je bent niet alleen én bekijk welk effect het op jou heeft. 

Wat is dat nu eigenlijk, manager van het gezin. Ben jij zo een mama? ik kreeg het lumineus idee om even een ‘testje’ in het leven te roepen. Aan jou om al dan niet aan te kruisen of de stelling op jou van toepassing is:

 • Voorraadbeheer? Check! Ik ken uit mijn hoofd wat in de frigo staat én ook de exacte plaats ervan. Ik ken de hoeveelheid aanwezige hoeveelheid pampers alsook de voorraad WC papier.
 • Boodschappen doen ligt daardoor in mijn kamp, dit afgeven is moeilijk: want ik weet exact wat en hoeveel we nodig hebben. Besteed ik het met moeite uit? Dan volgen er lijstjes, uiteraard!
 • Ik doe aan vlekkeloos agendabeheer: afspraken bij Huis vh Kind, de tandarts, gynaecoloog, kiné, verjaardagsfeestjes waarop de kroost is uitgenodigd, bbq & mossel festijns her & der, babyborrels, hobbykalender, sociale verplichtingen en ga zomaar door… dubbele boekingen? Eu ja, komt wel eens voor.
 • De tanden fee passeert! Lap zeg, al twee ochtenden staat kindlief teleurgesteld naast zijn/haar bed: “is de tanden fee me wéér vergeten?”  (ik pleit hier alvast schuldig)
 • Schoenen! Ik ben een master in de kortingsperiodes van de schoenketens in het oog te houden, of ook niet… maar met de verandering van de seizoenen sta ik sowieso paraat om dochtertje of zoontje lief nieuw passend schoeisel te bezorgen. Leve de voetscan!
 • Turnpantoffels… jeugdbewegingschoenen…botjes! Deze ook. Uiteraard.
 • Bepaalde handelingen doe ik uit het hoofd: waspoeder in het bakje, hete was, 30°, …knopje duwen (ikke of kindje lief ), was eruit, was erin, op de draad, af de draad en plooien maar!
 • Ik maak deel uit van een eindeloos aantal whatsapp groepjes: voetbalgroepje, chirogroepje, klasgroepen, verjaardagsfeestgroepjes,…. als actief member weliswaar!
 • Keuzes maken, mijn hersens staan niet stil: die groeimelk of ander melk? Draagzak of buggy? Doordoen met de borstvoeding of stoppen? Al dan niet een tweede of derde kindje?!  Die school, of andere school? Kinderarts, dewelke?
 • Heen & weer schriftjes kennen geen geheimen meer, boekentasje uit, boekentasje in: lezen maar die handel!
 • Briefjes hier, briefjes daar: ik ben een master in alles bij te houden, en ik geef toe: af en toe mis ik iets waardoor kindje lief onder andere zonder zwemzak naar school vertrekt (en ik probeer me dan niet schuldig te voelen, of ja, ik loop hijgend een uurtje later de schoolpoort in, mét zwemzak deze keer)
 • In bepaalde periodes van het jaar ben ik prinses ‘cadeaukes aanschaffer’: Sinterklaas, Kerstmis, verjaardagen, Pasen – ik weet exact, of denk toch te weten, wat aan te schaffen voor wie. Elke jaar hou ik er wel een extra grijs haar aan over : ).
 • Bakker! Dat was ik nog vergeten, ik bak cupcakes & pannenkoeken in één handomdraai
 • Bovendien kan ik schoppen als geen ander: online, offline, tweedehandsbeurzen afschuimen op zoek naar passende klederdracht
 • En wanneer de seizoenen draaien ben ik diegene die de kleerkasten in één hand omdraai omtovert van korte naar lange broeken, dunne naar dikke pulls, zomer naar winterjas, …. Al dan niet in het nabij zijn van een bepaald dozen systeem: doos voor kleertjes voor Afrika of kringloopwinkel, doos voor kindje 2, doos ‘nog te groot’ en ga zomaar door.
 • “Mamaaaa, wat gaan we eten vanavond?!” klinkt als een mantra in mijn hoofd.
 • Naaien! Ajaaa, ik ben een moderne mama en naai kleedjes tem vlagjes voor bij de geboorte : )
 • Vakantieplanning? Kampjes boeken? Check, 2x check!
 • Mijn hoofd is precies een computer: de ene hersencel zoemt naar de ander en probeert niet oververhit te geraken
 • Ik ben niet te stoppen, ik heb nog duizend én één zaken

Heb je meer dan één derde aangeduid?…. dan ben je officieel manager van het gezin! : )  

Alle gekheid op een stokje ten zijde… dit is werkelijk de realiteit. Zo is het nu eenmaal, en vaak is het moeilijk iets te veranderen want het leven raast maar door. De seizoenen gaan in elkaar over, schoenen verslijten, kinderen groeien, naar school gaan is nu eenmaal nodig… de levenskaravaan trekt verder.

Maar… steeds is er een maar, bekijk heel kritisch voor jezelf hoe jij als Mama Manager je rol op neemt. Ben jij tevreden? Lukt het? Is het zwaar, is het teveel of gaat het best wel?  Aan jou om te bekijken wat werkbaar is, wat niet werkbaar, wat je wil of niet wil veranderen. Wanneer je voelt dat je er zelf last van hebt, dat het enorm weegt, dat je prikkelbaar & grimmig rond loopt – weet dan dat verandering nodig is. Het zit vaak in kleine dingen of ook wel grote dingen. Durf naar jezelf te kijken, durf te situatie uit te dagen, durf het bespreekbaar te maken, durf te ventileren en durf ook hulp in te roepen wanneer je voelt dat het niet alleen lukt.

En jep, dit is alweer wat ik zo graag doe: mama’s hierin helpen, kijken & ontdekken wat jij nodig hebt om er te kunnen staan als mama, maar ook zoveel meer dan dat. We zijn meer dan manager, we zijn meer dan mama, je bent bovenal jezelf & dat mag je niet vergeten.

Kan jij wel wat hulp gebruiken en ben je benieuw wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een mailtje. We plannen wat tijd in om elkaar te spreken en te zien waar jij tegenaan loopt en hoe ik je kan helpen, én of dit voor jou al dan niet goed aan voelt.  Twijfel je? Dit is normaal, een eerste stapje naar verandering vergt moed.  Ik hoor je ontzettend graag, geef me een seintje – als Mama Manager plan ik dit mooi in de agenda! : katelijne@mamaboost.be .  Tot gauw?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

Ontvang je de Mamaboost mails al & wil je deelnemen aan het Mini-Coaching Traject? 
Stuur me dan een mailtje!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer