fbpx

Post

Sleutels tot leren loslaten.

Loslaten

Opeens, uit het niks kwam ik iets fantastisch tegen op de ramen van een schooltje hier op het dorp. Namelijk: “Elke dag iets leren is kennis, elke dag iets loslaten is wijsheid.”

“Nonde!” dacht ik bij mezelf. “Dit is er eentje om te delen!”. Loslaten….LOSLATEN, hoe doe je dit in godsnaam en vind jij loslaten ook moeilijk?

·       Kan jij makkelijk eens een weekendje weg zonder de kinderen? Ik bedoel dan niet praktisch – maar gewoonweg mentaal: kan je het even loslaten?
·       Kan jij de ontbijttafel, afwas, rommel, strijk laten staan – voor even of wel wat langer?
·       Kleed jij de kindjes aan ’s morgens omdat de kleertjes goed en wel moeten passen terwijl je partner het ook wel zou kunnen… maar jij het niet kan loslaten?
·       Sta je uren cup cakes te bakken voor een verjaardagtraktatie tegen je zin, in plaats van iets in de winkel te kopen, moeilijk om los te laten?
·       Ga je het huis niet meer uit sinds je mama werd, voel je je ergens gevangen omdat je moeilijk kan loslaten?
·       De eerste dag crèche, de eerste dag school…dat is pas loslaten, ontzettend moeilijk!

Ach, er zijn duizend en één voorbeelden en elke mama worstelt in het groot of in het klein op haar eigen manier, elke mama in haar eigen situatie. Een tijdje geleden was er een mama op de Webinar die me daadwerkelijk op de man, alléé ja, op de vrouw af vroeg: hoe kan ik meer loslaten? Het lukt me niet, het is vreselijk moeilijk. Deze mama verwoordde net datgene waar ontzettend veel mama’s mee worstelen…
LET IT GOOOOO, zingt Elsa in Frozen. Let it goooo!!  Maar HOE?!

Bij deze geef ik jou een paar sleutels naar hoe jij kan leren loslaten:

Wat brengt het je op?
Ergens willen we wel loslaten, anders zou dit gegeven onder mama’s gewoonweg niet bestaan. Ga bij jezelf na waarom jij op een bepaald moment iets wil loslaten. Stel: je bent een prille mama en je zou gewoonweg eens willen douchen, je snakt naar wat ruimte voor jezelf (dit betekent je kindje even overlaten aan iemand anders, loslaten dus) Wanneer je je deze tijd niet gunt dan hou je het ook niet vol. Et voila, daar is het antwoord op je vraag én ook de motivatie om een stukje los te laten. Dit kan evengoed gelden voor iets groter zoals een weekendje weg met je partner: je snakt naar wat tijd voor jullie twee alleen – ook al ben je mama, je relatie is & blijft ook belangrijk uiteraard. En hup, daar is het antwoord op de vraag én ook je motivatie: tijd maken voor jullie relatie. Ga telkens na wat het je opbrengt: tijd, energie, lucht in je leven, een glimlach op je mond, even jezelf terugvinden, … dit alles geeft uiteindelijk op jezelf en ook op je kindje(s) een positief effect.

Out of the comfort zone
Evident is het niet, nope!  Het vergt een inspanning. Het is moeilijk én moeilijk gaat ook. Het is effectief even op je tanden bijten, denk dan opnieuw aan wat het opbrengt en doe het gewoon. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt!

Ontwikkel je eigen strategie
Omdat het net zo moeilijk is, is het belangrijk om voor jezelf bepaalde strategieën te ontwikkelen die je helpen om op het moment zelf te kunnen loslaten.  Bijvoorbeeld: je staat klaar te vertrekken voor een avondje weg met vriendinnen, maar je zoontje klampt je aan je vast, hij huilt, hij wil niet dat je weg gaat.  Wat doe je dan, wat helpt je toch de stap te zetten?
Je kan voor jezelf een bepaald beeld maken dat jou helpt op dit moment rustig te blijven en te kunnen vertrekken op een manier dat werkt voor jou. Dit beeld kan een foto zijn dat symbool staat voor je vrijheid of iets dat je blij maakt. Tijdens het moeilijk moment denk je er gewoonweg even aan, of kijkt je ernaar zodanig je het extra duwtje voelt om te kunnen loslaten en daarbij komend ook te kunnen genieten van datgene wat je gaat doen.
Anderzijds kan het ook helpen om goed in-en uit te ademen én ook te denken aan wat het jou en ook wel je kindje & omgeving opbrengt. Er is van alles mogelijk: zoek datgene wat jou helpt om effectief de stappen te zetten.

Hier laat ik je gaan, met vallen en op staan
Soms lukt het loslaten je wel, soms lukt het heel moeilijk of helemaal niet. Het is dus een pad van vallen en opstaan. De truc zit erin om even stil te staan bij al die keren dat het je wel lukt. Dit zijn jouw succesmomentjes, en die zullen je helpen om het de volgende keer weer te doen lukken. Bekijk ook even wat het met je doet, ga na welk effect het loslaten in een bepaalde situatie op jou heeft, en misschien ook wel op je omgeving.  Bijvoorbeeld je huis onopgeruimd laten liggen, de afwas voor een keertje laten staan. Op die manier kan je de tijd aan iets besteden waar je energie van krijgt, iets samen doen met de kinderen in de plaats. Vaak een win-win voor velen :-).                                                              

Laat gevoelens en emoties toe
Het kan zijn dat je verdriet voelt, of een knagend gevoel in je maag, schuldgevoelens, misschien wel af en toe een stemmetje die je hoofd komt binnensluipen om iets te zeggen waardoor je je niet goed gaat voelen. Deze mogen er allemaal zijn!
Een voorbeeldje: onze kuisvrouw doet het fantastisch en toch zijn er zaken die me ontzettend kwaad kunnen maken. Een halfvolle wasmachine die in gang wordt gezet, het bestek die ‘verkeerd’ in de lade wordt gelegd, of de kraan die naar mijn goesting net precies nog dat spatje kalk vertoond… Eenvoudige kleine dingen die me vragen gewoonweg ‘los te laten’. Telkens als er zich zo iets voordoet word ik kwaad, en dat is oké, het mag er zijn: dit toelaten is ook een sleutel tot het kunnen loslaten.

Oefening baart kunst
En tenslotte… moeilijke dingen vragen om oefening! Hoe meer je het doet, hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat. Binnenkort vertrek ik voor 10 dagen de Sahara in, zonder kinderen of man. Meerdere keren kreeg ik de spontane opmerking: “amaaai! Dat zou ik precies (nog) niet kunnen.” Dan antwoord ik steeds: ik heb al veel geoefend, en vele jaren geleden had ik een job waar ik veel voor naar het buitenland ging – daar heb ik mezelf toch een paar keer ‘out of the comfort’ zone geduwd waardoor het nu echt zonder enig probleem gaat. Fijn wel, want op die manier kan ik er ook echt van genieten.  Het vertrek is moeilijk, ja zeker!  Maar op dat moment pas ik effectief mijn eigen strategieën toe wat werkt! Op die manier kan ik loslaten en gaan doen waar ik zo hard naar verlang en behoefte aan heb. En jep, het brengt heel wat op! Zowel voor mezelf als voor iedereen rondom me heen :-).

Voila, bij deze hoop ik jullie de sleutel in handen te geven naar een leven waar je iets meer kan loslaten en zodoende naar een stukje wijsheid – remember de quote:  “Elke dag iets leren is kennis, elke dag iets loslaten is wijsheid!”.  

Heb je vragen, opmerkingen, laat het me zeker weten op katelijne@mamaboost.be !

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

Ontvang je de Mamaboost mails al & wil je deelnemen aan het Mini-Coaching Traject? 
Stuur me dan een mailtje!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer