fbpx

Post

Wat betekent het moederschap voor jou?

Wat betekent moederschap voor jou - Tekening Leen

Mama. Moeke. Mammie. Ma. Moeder. De dag dat je jouw (eerste) kindje op de wereld zette, kreeg je opeens een andere naam. Gek toch eigenlijk? Een naam, die dan nog eens hoogstwaarschijnlijk dezelfde is als hoe jij jouw ‘mama’ noemt / noemde – kwestie de nostalgie, historie en eer te houden aan het moederschap zoals jij het altijd hebt gekend.

Wanneer ons eerste zoontje ter wereld kwam, kon ik het woordje mama amper uitspreken. Ik voelde me toen echt geen mama. Ook al had ik een kind op de wereld gezet, ik had het ‘waaaaw’- gevoel wat vaak in de films voor komt helemaal niet. (Trouwens, onderzoek heeft uitgewezen dat 50% van de mama’s dit waaaw-gevoel niet ervaren bij een geboorte. Dit ter zijde, even om te laten weten dat dit dus meer dan normaal is.) Met als gevolg dat het me een maanden kostte voor ik mezelf volwaardig mama noemde. Als ik eerlijke ben, duurde het zelfs tot ons tweede zoontje.

Ondertussen ben ik het meer dan gewend en kan ik het me amper nog anders voorstellen. Zelfs zo erg dat het maar vreemd is wanneer ons zoontjes me opeens bij mijn voornaam noemen. Onlangs hebben ze mijn ‘echte’ naam ontdekt. Alsook die van de papa. Niks leuker dan daar mee te experimenteren, deze ochtend nog – op weg naar school met de bakfiets weergalmde ‘katelijne’ luidskeels doorheen de straten!

‘Mama’ of ‘moeke’, of …. (vul maar voor jezelf zin); op het moment dat je deze naam krijgt, omarm je een nieuwe identiteit. Eentje die je zomaar overvalt, waar je waarschijnlijk niet echt bewust over nadacht voordien. Of toch wel, wanneer je andere kinderen iets zag doen en dan oordeel-bewust zei: “zo een mama zal ik nooit zijn!”. Uhum… tot je zelf kindjes hebt ?.

Vaak krijg ik mama’s op coaching die me vertellen niet goed blijf te weten met het overdonderende moederschap. Zichzelf bewust te zijn van de verschillende rollen, alsook verscheurd te worden door de ene hoed daar en de andere hier. Ergens niet tevreden zijn met hoe ze het mama zijn invullen, en dan ook niet echt weten hoe ze het wel willen. Of wanneer het antwoord op de vraag bekend is: hoe dit effectief te gaan uitdragen.

De vraag is dus hoe jij deze nieuwe identiteit wil invullen. Wat betekent het moederschap voor jou?

Om je hierbij te helpen geef ik je graag twee handvaten mee. Eentje voor wie graag creatief aan de slag wil, en eentje voor wie de ratio de voorkeur biedt. Voor elk wat wils dus. Let wel: groei doet zich steeds voor wanneer je je een beetje uit de ‘comfort zone’ begeeft ?

Maak een beeld van jouw moederschap

Neem een blad papier en een setje kleurpotloden. Verf of knutselmateriaal kan ook. Ga ergens zitten waar je een half uurtje tot jezelf kan komen, zonder gestoord te worden. Zet eventueel wat achtergrondmuziek op en duik naar binnen – voor wie me al wat kent: ‘zakken’ dus. Zit eventueel op de grond, dit helpt!

Neem het blad papier en creëer een beeld wat voor jou het moederschap betekent. Mama zijn op een manier dat jij wil. Zonder invloed van buitenaf, van anderen, de maatschappij, je eigen moeder of eender wie. Wél wat er in jou beweegt. Zie en voel wat er komt, laat het maar stromen en zet het beeld op papier. Dit kan een duidelijke tekening zijn én evengoed een kleur of eender wat. Alles is goed, dit is jouw beeld – jij weet waarvoor het staat.

De foto op de blog is een beeld van een “mama-vriendin” die me inspireerde met haar beeldvorming van haar moederschap. Voor ons lijkt dit misschien ‘maar’ een tekening, voor haar betekent dit heel wat en toont het waar zij voor staat in haar ‘mama-zijn’ én ook alles wat daarbij komt kijken.

Wat doe je hier mee? Bekijk in welke mate je dit beeld werkelijk voor je uitdraagt. Zijn er zaken die je wel zou willen maar nu niet aanwezig zijn? Wat kan er veranderen? Wat moet er veranderen? Wat is goed en blijft? Waar ben je fier op? Denk er bewust over na, deel het met je partner of een vriendin, hang het aan de frigo of boven je bed en zie wat het bij je teweeg brengt.

De identiteits matrix

Is ‘zakken’ nog lang jouw ding niet en heb je wat hulp nodig? Dan helpt deze matrix je zeker vooruit:

MAMA Ik zal nooit zijn Ik zou kunnen worden Ik zal altijd zijn
Ik wil zijn
Ik wil niet zijn

Aan de hand van deze matrix kan jij je bewegen doorheen jouw moederschap. Wat betekent mama zijn in jouw geval? Doorloop elke stapje:

‘Ik wil zijn’, maar ik ‘zal nooit zijn’: bijvoorbeeld zou je wel graag meer bij je kinderen zijn, maar wordt jouw identiteit ook grotendeels door je job ingevuld. Je job is iets wat je niet kan missen, en hoort ook bij jou. Wel, dan zal je wellicht nooit een echte thuisblijf/huismoeder zijn. Ook al zou je dit misschien wel willen, het is iets wat je nooit zal zijn.

Ik wil zijn, ik zou kunnen worden: bijvoorbeeld kan het zijn dat je moeilijk de controle kan loslaten, dat je vele dingen perfect wil doen. Ergens wil je meer loslaten, luchtiger in het moederschap staan. Iets meer loslaten, minder controle, …. is iets wat je meer zou willen uitdragen. Et voila, hier zit jouw groei-mogelijkheid!

En zo ga je verder, je doorloopt de matrix en uiteindelijk krijg je een beeld over volgende aspecten:

Je limieten, je potentieel, je ware natuur, je grenzen, je valkuil en je schaduw:

MAMA Ik zal nooit zijn Ik zou kunnen worden Ik zal altijd zijn
Ik wil zijn Limieten Potentieel Ware natuur
Ik wil niet zijn Grenzen Valkuil Schaduw

Wat doe je hiermee? Momenteel ben jij je heel bewust van een aantal zaken. Zoals ook je potentieel en valkuil. Praat er over met je partner, een vriendin of iemand anders met wie je dit graag deelt. Door het te delen krijg je vragen en input terug. Net als bij de ‘creatieve oefening’ is het aan jou om te kijken wat je graag anders wil: waar zit je potentieel en hoe kan je hier iets aan doen? Wat is je valkuil, hoe kan je deze in het oog houden?

Hulp nodig?

Dit is geen makkelijke opdracht, het vergt ook wel tijd en zelfbewustzijn om hiermee aan de slag te gaan. Vind je het moeilijk? Ben jij een mama die wat met zichzelf in de knoop zit? (Her)ken je jezelf niet meer en heb je graag wat hulp? Of worstel jij met je job in combinatie met het moederschap? Dan ben je bij Mamaboost uiteraard aan het juiste adres. Ik help je heel graag!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website onder ‘Blije mama’s”. Daar vind je een aantal mama’s terug die vertellen over hun coaching ervaring bij Mamaboost.

Of wil je echt al een stapje zetten? Stuur me een mailtje op katelijne@mamaboost.be en we plannen een vrijblijvend verkennend gesprek in. Dit gesprekje doen we over de computer of je smartphone, je hoeft er het huis dus niet voor uit – het kan zelfs lekker in je pyjama. Gewoon doen, ik help je graag!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer