fbpx

Post

“Sterk zijn” in het moederschap. Hoe ziet dit eruit?

sterk zijn 2

Vorige week dinsdag gaf ik mijn eerste lezing. Het was een prachtervaring. Ik heb genoten, maar ik was vooral ook geraakt door de mama’s die me nadien kwamen spreken. Ook mama’s die een traantje lieten: ontroerd, geraakt, tranen ook van confrontatie met het verhaal dat ik deelde. Die avond kon ik de slaap niet vatten door de vele mooie gedachten aan de avond, maar ook vooral door het inzicht dat ik kreeg. Ik vond deze mama’s ongelofelijk sterk. Net omdat ze hun tranen toonden, net omdat ze hun kwetsbaarheid toonden. Deze kwetsbaarheid en openheid maakte de avond zo bijzonder en succesvol.

Ik moest ook terugdenken aan een mama een tijdje geleden die me liet weten dat ze twijfelde om even een adempauze in te lassen en daarvoor een tijdje tijdskrediet te nemen. Uiteindelijk nam ze de moedige beslissing om daadwerkelijk de pauzeknop in te duwen en tijd voor haar zelf te nemen. Ik vond dit ongelofelijk sterk. Een dag na haar beslissing liet ze me weten dat ze een berichtje had ontvangen, dat luidde: “enkel de moedigen gaan door op het punt waar de meesten stoppen”. Ik kreeg de rillingen bij het lezen van dit bericht.  Als mama is sterk zijn niet doorgaan tot het uiterste, sterk zijn is niet alles bolwerken en tonen dat het je het kan om toch maar te tonen dat alles wél mogelijk is. Sterk zijn staat niet gelijk aan doorzettingsvermogen, en sterk zijn is al helemaal niet doorgaan tot het uiterste wanneer je dreigt te kraken – toch niet als mama!

Wat is sterk zijn dan wel, in het moederschap? Ik vertel het je graag, vanuit mijn eigen ervaring, van mama tot mama – omdat ik geloof dat we elkaar helpen wanneer we sterk zijn in de volgende betekenis van het woord:

1.Sterk zijn is je kwetsbaar opstellen
Mensen vragen vaak: “hoe ist?”. Het antwoord luidt dan al even standaard: ”goed” ook al is het antwoord vaak complexer dan gewoonweg “goed”. Ik heb geleerd om een onverbloemd antwoord te geven. Wanneer het goed gaat spreekt mijn gezicht vrolijke boekdelen, maar ik zal evengoed heel eerlijk antwoorden wanneer ik sta te zwoegen en te zweten. Dit gaat uiteraard niet over zagen & klagen, wel over de realiteit vertellen. Door je kwetsbaar op te stellen en écht te zeggen hoe het met je gaat, wordt de wereld opeens heel warmtevol. Het is op zich al heel deugddoend om even te mogen ventileren, of je krijgt al vaak een woordje van steun terug, of iets zoals “ooo ja, hier was de ochtend shift ook geen lachertje, maar we zijn er toch maar weer geraakt”. Of: “kan ik je helpen met iets? Goed als je zoontje bij ons komt logeren deze vrijdag?”.  Het is wonderbaarlijk…: door kwetsbaarheid te tonen help je ten eerste jezelf enorm én je helpt ook de ander: het toont dat niet alles perfect loopt, ook niet op een ander. Ergens weten we dat wel, maar het effectief horen & zien heeft verlichting & ademruimte. We zijn uiteindelijk allemaal mama’s onder elkaar, we doen allemaal ontzettend ons best, we doen uiteindelijk allemaal maar wat: door daar open over te zijn helpen we elkaar enorm.Sterk zijn is je eigen leidraad volgen

2. Sterk zijn is je eigen leidraad volgen
Sterk zijn is evengoed moedige beslissingen nemen en je eigen leidraad uittekenen. Dit houdt in dat je beslissingen neemt waar jij achter staat en dat je je niet van je stuk laat brengen door je directe omgeving die er anders over denken.  Ik had een mooie job indertijd, heel goed betaald, een “mooie carrière” in het verschiet zoals ze dat dan zeggen. Uiteindelijk heb ik dit achter mij gelaten en beslist volledig zelfstandig te worden om mijn passie te volgen en er volwaardig te kunnen zijn voor mijn gezin op een manier dat bij mij past. Ook ik kreeg tegenwind: “zou je dit wel doen?” “Oei, ga je dit allemaal zomaar opgeven?” “En wat dan financieel?”. Op die momenten voor jezelf kiezen is niet makkelijk. Achter je beslissing blijven staan vergt heel wat moed en intrinsieke kracht die ervoor zorgt dat je je eigen pad volgt.  Dit is ook “sterk zijn”.

3.Sterk zijn is toegeven dat niet alles lukt
Heel kort en bondig: het mag eens niet lukken. Als mama houden we vele ballen in de lucht, het is perfect normaal wanneer één van de ballen naar beneden dondert. Het is perfect normaal om eens lekker een potje te huilen, het doet deugd!  Sterk zijn is net dit toelaten, het ook durven tonen. Daarna voel je je vaak opgelucht en kan je weer verder.

4.Sterk zijn is ontzettend goed voor jezelf zorgen
Sterk zijn is bovendien jezelf zuurstof geven. De tijd nemen om je op te laden, op die manier ga je letterlijk aan sterken en er staan voor jezelf, voor je kindje(s) en je omgeving. Net dit lijkt bij velen heel moeilijk te zijn. Ook voor mij. Het vergt tijd & energie om te kiezen voor jezelf. Het is ontzettend sterk om jezelf op de eerste plaats te zetten, net dan ben je gesterkt om op een rustige manier er voor de kinderen en zoveel meer te zijn. Zelfzorg is een paradepaardje van Mamaboost, in de lezingen en workshops komt dit in grote mate aan bod!

5.Sterk zijn is de ander een schouderklopje geven & erkenning geven in wat moeilijk gaat
Als laatste vind ik deze ontzettend belangrijk. Ik vind het ontzettend sterk wanneer iemand opeens zegt: “amaai, chapeau wat je doet”. Dit doet zo een deugd, motiveert en tovert een glimlach op de mond! Als je mama wordt, dan verandert er heel veel: ook al heb je één kindje, twee, of wel meer… elke mama doet het toch maar. Elkaar erkenning geven is waardering tonen. Zowel erkenning voor wat goed gaat, alsook erkenning voor waar een mama het moeilijk mee heeft. Dit is voor iedereen anders, het mag er zijn, het is perfect normaal. Het is sterk dit te erkennen én het ook toe te laten.

Mmm, ik kan precies nog wel even doorgaan! Er zit zoveel vervat in het woordje “sterk”.  De rode draad is uiteindelijk sterk staan in wat jij wil, wat je kan, waar jij voor kiest op een open & kwetsbare manier waardoor je jezelf & ook mede-mama’s aansterkt.

Voel jij hiermee een beetje gesterkt? Ik hoor het graag!  
Ben je op zoek naar wat materie om aan te sterken, wil je graag samen met andere mama’s wat erkenning horen, of wil je aan de slag?  Neem een kijkje onder “aanbod” op de website. Een workshop, lezing of individueel traject is misschien iets voor jou. Ik help je graag!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

Ontvang je de Mamaboost mails al & wil je deelnemen aan het Mini-Coaching Traject? 
Stuur me dan een mailtje!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer