fbpx

Post

Minder haast voor mama.

slak foto 2

Minder haast voor mama.

Ik dacht zo bij mezelf, deze keer schrijf ik een artikel over iets waar ik nu eenmaal niet al te goed in ben! Namelijk een leven zonder haast…

Vorige week, de week na Pasen voelde ik de spanning weer toenemen. De paasvakantie was heel rustig verlopen waardoor het contrast naar de opstart van het school heel duidelijk zichtbaar werd. Ik vroeg me af hoe het kwam dat ik me alweer “haastend” door het leven repte.

De wekker in de ochtend is voor mij het startsignaal van een dag vol gehol. Ten minste, als ik er niet bewust bij stil sta om het allemaal wat trager aan te pakken.  Ik heb een enorme drive waardoor ik werkelijk bijna uit mijn bed spring om halsoverkop de dag aan te pakken. Dit gaan van brooddozen maken, tot fruitjes & koekendozen voorbereiden, van de ontbijttafel in speedtempo opruimen naar de mesthoop onder diezelfde tafel op-stofzuigen. Van heen & weer naar school fietsen (uiteraard elektrisch, want dat gaat sneller… ) tot workshops creëren. Van mama’s coachen (weliswaar in volle rust, no worry  ) tot netwerk mogelijkheden om Mamaboost kenbaar te maken. De klok steeds in het oog houden om de jongens weer op te pikken op school. Van verhaaltjes lezen tot huiswerk maken, allé ja, mijn zoontje dus.  Van heen-en weer schriftjes bekijken tot de was opplooien en zorgen dat alles klaar staat om de dag nadien… er alweer volledig in te vliegen.  Enfin, ik kan nog wel even doorgaan.

Ik heb geleerd om rust in te bouwen of ik loop mezelf compleet voorbij, hoofdpijn en een gevoel van gejaagdheid in de buik zijn mijn alarmsignalen. Het blijft echter een enorme uitdaging. Onthaasten… bergen literatuur over te vinden! Maar ik heb zo mijn eigen onthaast-strategieën om er te kunnen staan als mama én ook zoveel meer dan mama. Benieuwd hoe ik het aanpak? Bij deze vertel ik het je:

  1. Voorbereiding is alles

Rust vind je terug wanneer je op voorhand reeds zaken rustig kan voorbereiden. Zo vermijd je last-minute stress toestanden die echt niet nodig zijn. Bijvoorbeeld wordt hier de ontbijttafel de avond voordien gedekt. Ook de kleren van de jongens liggen klaar en staan de vier brooddozen met bijhorende koek & fruitdoosjes te blinken op de kast wanneer ik s’morgens uit bed spring. Uiteraard gebeurt het nog dat een zwemzak moet ingepakt worden en dat ik toch nog last-minute op zoek moet naar een voorwerp met letter P voor mijn zoontje in de derde kleuterklas. Goed ja, zoals ik al zei, het blijft een uitdaging.  Maar zonder mijn voorbereiding zou ik het vaak niet halen.  Het vergt extra inspanning vooraf, namelijk op het moment dat er wél nog tijd is – maar op het moment dat de tijd je in de steek laat is het een prachtig cadeautje.

  • Geen dingen meer opstarten een half uur voor je ergens heen moet

Dat is echt dé sleutel naar minder haast, écht waar.  Ik ben een krak om steeds maar weer de tijd uit de dagen. Bijvoorbeeld ben ik een krak om toch nog snel iets te willen doen vóór een bepaald tijdstip wanneer ik er echt moet staan. Bijvoorbeeld aan de schoolpoort, of in de opvang staan vooraleer er opnieuw een half uur begint te tellen, of een intake gesprek met een mama, eender wat….  Ik kan het niet laten om dan toch nog iets in gang te steken zoals een bepaalde mail beantwoorden, nog snel eens stofzuigen, een post voorbereiden voor Instagram (voor Mamaboost weliswaar!) en ga zo maar door. Dé sleutel naar minder haast is niks meer opstarten een kwartier voor de afspraak, desnoods zelfs een half uur op voorhand.

  • De rust opzoeken in elke actie dat je doet

Wanneer ik naar school fiets voel ik me steeds in een rush. Dit zit nochtans enkel en alleen tussen mijn beide oren, niemand zal er weglopen en ook al gaat de ene poort toe waardoor ik rond moet en kost de opvang een centje meer – niemand zal daar last van hebben. Het is vaak een ‘state of mind’. Wanneer ik bewust op de fiets stap en vertraag, dan zakt het gehaast al snel weg en kan ik genieten even op het gemak naar school te fietsen. Ergens las ik de zin “hurry slowly”. Prachtig gezegd, ook al haast je je ergens heen: je hersens moeten daarom niet gehaast zijn. Ga gewoon & hou het rustig in je hoofd en doen.

  • Dingen uit je agenda halen & minder inplannen

Heel simpel, heel eenvoudig. Schrap ballast. Schrap wanneer je agenda je het gevoel heeft dat het allemaal wat veel is. Ik ben hier wel een krak in geworden, heel bewust plan ik minder in. Het vergt soms moed om naar anderen dit aan te geven, ook naar jezelf toe – maar eenmaal je lucht en ruimte schept zie je opnieuw het voordeel van minder druk en haast in je leven. En als mama kan dat wel eens tellen!

  • Genieten van de “overschot aan tijd wanneer dit zich voor doet”

Gisteren was ik een kwartier te vroeg op een afspraak. Dit is een cadeau aan tijd, opeens sta je daar dan en kan je die tijd heel makkelijk invullen door bijvoorbeeld je gsm er bij te pakken of eender wat te doen ipv gewoonweg NIKS te doen. Te zitten, te staan, rond te kijken en de tijd die er gewoonweg is toe te laten. Aartsmoeilijk voor mij!! Maar toch een opkikker eenmaal je er de voordelen van begint te voelen. Ik moet hier nog wat op oefenen…

Als laatste wil ik nog één van mijn favoriete quotes toevoegen:  “There is no hurry, we shall get there one day” van Aline – uit de Flow gegrepen.

Ik heb nog 20 minuutjes voor mijn volgende afspraak. Mmm, wat zou ik nog even doen? NIKS! De tijd toelaten zodanig ik me straks niet hoef te haasten, zalig toch?!  En oooo, als jij me nog tips kan geven? Laat maar komen, ik kan ze vast en zeker goed gebruiken! : katelijne@mamaboost.be .

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

Ontvang je de Mamaboost mails al & wil je deelnemen aan het Mini-Coaching Traject? 
Stuur me dan een mailtje!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer