fbpx

Post

Jouw barometer in het moederschap!

Jouw barometer in het moederschap

Gisteren startte er een nieuwe mama bij me op in de coachpraktijk. Dit is altijd wel spannend, zowel voor mij als ook voor de mama. Algauw werd het duidelijk dat deze mama in kwestie dagelijks bezig is haar “stinkende” best te doen voor haar zoontje van een jaar oud. Ik druk het wat hard uit, om te tonen hoe hard ze écht haar best doet, dag in dag uit. Logisch toch?

Ja zeker, maar wat me opviel is dat achter de dingen die ze doet en achter alle kennis die ze blijft opdoen om toch maar ‘het juiste’ te doen, haar onzekerheid triomfeert. Vermoeiend, doodvermoeiend!

Ik zie het alsmaar vaker: massa’s kennis op doen d.m.v. boeken lezen, podcasts beluisteren, uitreiken naar experts om bijvoorbeeld je kindje beter te doen (in)slapen, om verbindend te spelen, je hoogsensitiviteit in kaart te brengen, om voor jezelf te zorgen enzovoort en verder. Begrijp me niet verkeerd: daar is helemaal niks mis mee, ook ik lees boeken en luister naar podcasts en doe kennis op om te blijven leren & groeien.

Wij hebben het geluk als mama om te leven in een tijd waar er ontzettend veel informatie voor handen is, waar we als mama mogen zoeken, waar we met mildheid naar onszelf mogen kijken en waar er de laatste jaren qua ‘moederschap’ heel wat in beweging is. Wat natuurlijk fantastisch & mooi is.

Echter, ergens kan ons dit enorm overweldigen én ervoor zorgen dat we op die manier onze eigen leidraad miskennen. Het zorgt ervoor dat we zaken analyseren, overdenken en dat de ratio de overhand neemt in alles wat we doen. Hierdoor worden we onzeker. Het is nooit genoeg wat we doen. er is ergens een constante druk aanwezig, waarbij we de perfecte mama willen zijn. Ook al wéten we dat die niet bestaat, toch streven we ernaar.

Op die manier raak je je eigen barometer daar ergens diep van binnen kwijt. De bijna overload aan informatie is een beetje zoals een sluier die om je heen hangt. Een ruis rondom je waarbij je zonder dat je het weet dingen gaat doen die misschien niet bij jou passen. Dit omdat je het ergens hebt gelezen, hebt opgepikt of omdat een expert zegt dat zus of zo een goede aanpak is. 

Dit kan & mag zeker, uiteraard – maar wat je niet mag vergeten is dat jij JIJ bent, in jouw situatie, jouw eigen wezen met al je troeven, sterktes, kleuren ervaring, talenten en vooral ook al datgene wat ik niet in woorden kan uitdrukken: dat iets in jou dat er steeds is. Jouw vuur, jouw kracht, jouw vertrouwen, jouw “gevoel”, iets wat compleet uniek is aan jezelf.  UNIEK. JIJ.

JIJ dus. De magie ligt erin om dat iets diep in jou te kennen en ook naar boven te brengen, zodanig je het evenwicht kan vinden tussen de ratio van alle kennis die je rondom je heen op doet én jouw unieke zelf. Hoe je zelf naar dingen kijkt, waar jij zelf in gelooft, jouw behoeften, wat jij voelt dat oké voor je is. Voor jou en je gezin. Het gaat om jouw leidraad, jouw barometer.

Wanneer je deze volwaardig kent en de capaciteit bezit om deze te laten bovendrijven, erop te vertrouwen en deze in te zetten in jouw moederschap, dan voel je je zelfzeker. Dan sta je stevig in je schoenen en maak je keuzes die bij je passen. Dit klinkt wat gewichtig, maar op die manier is het ook leuk, weegt alles minder zwaar en kan de druk van je afvallen. De soms letterlijke hoofdpijn, nekpijn, het drukkend gevoel op je schouders of in je borstkast kan verdwijnen.

Jouw barometer dus. Daar diep vanbinnen. Je eigen leidraad zegeviert niet alleen in jouw rol als moeder, deze mag ook zegevieren in alles waar je voor staat. Het start in & bij jezelf en het vindt zijn weg eveneens in je job, hoe je dagelijks de zaken organiseert, aanpakt, op de manier dat je communiceert, met wie je je omringt, wat je uitstraalt, wat je doet, tsjach… gewoonweg alles.

Hoe is dit voor jou?

  • Ben jij je bewust van jouw barometer?
  • Ken jij je barometer?
  • Krijgt die een plaats in je leven, of nog beter: durf jij jouw barometer te vertrouwen en deze te volgen?
  • In welke mate laat jij je leiden door de ruis en impulsen om je heen?
  • Of kan je oprecht zeggen dat het evenwicht tussen buitenaf en wat in jou leeft van binnen zegeviert?

Ik heb mijn eigen barometer leren kennen, het vergt wat onderzoek en tijd. Het vergt ook moed & durf om ernaar te kijken en vooral om erop te vertrouwen. Maar eenmaal je het mag ervaren, laat je het werkelijk nooit meer los.

De mama die hier gisteren startte heeft er alvast wat van kunnen proeven en samen gaan we verder. Wil jij dit ook? Je leidraad ontdekken, je “JIJ” vuur geven zodanig je zelfzeker in het moederschap staat? Én in al de rest om je heen? Stuur me een mailtje op katelijne@mamaboost.be, waarna ik jou uitnodig op een vrijblijvend verkennend gesprek.

Doe het alleen als jij dit écht wil, wanneer je een volwaardige ja voelt of nog beter: wanneer jouw barometer momenteel zegt dat dit jouw weg vooruit is. Welkom!

Beluister ook even de podcast “De barometer die jou zekerheid biedt!”. Hier kan je ook de show notes downloaden, met een praktische oefening om meer inzicht te hebben in jouw barometer.

Én, goed nieuws!

Binnenkort organiseer ik opnieuw de workshop ‘Krachtige handvaten voor mama”. Hier gaan we samen met andere mama’s op een interactieve manier aan de slag. In een veilige, warmtevolle, online omgeving neem ik je mee in een ervaring die heel wat impact teweeg brengt.

Praktische info & inschrijving

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je GRATIS in voor meer tijd, rust & energie!

Ontvang mijn gratis mini-coaching e-boek om stap per stap te gaan naar meer tijd, rust & energie!

    Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer