fbpx

Post

5 concrete tips: hoe jij als mama licht brengt in het donker!

5 concrete tips hoe jij als mama licht brengt in het donker

Een dikke maand terug is er iets ongelofelijks bij mezelf gebeurd, toen ik een podcast aflevering van De Standaard beluisterde: “De Noren leren ons hoe we deze winter trotseren”.

De titel was er boenk op voor mezelf! Ik ben namelijk iemand die nogal last kan hebben van de zogenaamde “winterdepressie”. Het is zelfs zo dat ik vanaf november al uitkijk naar de lente, waarbij ik november & december nog redelijk goed doorkom wegens de nodige festiviteiten zoals Sinterklaas, de eindejaarsperiode en de ‘verse’ gezelligheid.

Tot het moment dat januari gestart is en ik er ondertussen standaard vanuit ga dat ik die maand én ook nog eens februari moet doorkomen op karakter. Doorbijten dus, wetende dat in maart de narcissen wel zullen komen. 

Ik ben dan diegene die al watertandend en verlangend naar TV-programma’s kijkt die in de zomer zijn opgenomen. Dat doet enerzijds deugd én tezelfdertijd doet het des te meer pijn wanneer de TV uitgaat en ik van onder mijn fleece-dekentje krui waarna ik het kou krijg en daarbuiten de donkerte zie. Hoe meer kan een mens zich nog pijnigen?! 😏

Erg toch?! Hoe zonde om kostbare maanden van het leven, van het jaar door te spartelen alsof het een marteling zou zijn. Daar is niks leuks aan voor mezelf, én al helemaal niet voor de kinderen! Wat hebben zij aan een moeder die meer ‘down’ is, opeens van gemoed verandert, omdat het winter is en het op die manier ook nog eens onbewust aan hen doorgeeft? NIKS dus! Helemaal niks. 

Welnu, vandaar dat de titel van deze podcast me onmiddellijk aansprak. De inhoud heeft me ongelofelijk geholpen. Het is verrassend wat het bij me teweeg brengt, namelijk: bye bye winter depressie, bye bye ‘Ik vind de winter niet leuk.’ en byebye altijd maar zagen over dat het donker, koud en nat is.

Is dit herkenbaar voor jou? Ik hoor het alvast wel bij mama’s rondom me heen. Deze periode brengt zwaarte & extra last teweeg. Daarbovenop hebben we ook nog eens Corona. Voor de ene mama betekent dit net meer rust en stiekem wel blij zijn om niet van het ene feest naar het andere te moeten hollen, maar voor de andere mama kan het net héél zwaar vallen.

Jep, redenen genoeg dus om te leren hoe jij de winter kan trotseren! Voor jezelf én ook voor je kind(eren) & omgeving. 

Bij deze 5 concrete tips die ik reeds heb toegepast mét succes:

1) Breng licht in het leven 

Licht. In de zomer een evidentie, in de winter een schaars gegeven. De Noren leven meer dan ons in de donkerte en de kou, en toch hebben zij daar blijkbaar niet te veel last van.

Zij brengen ‘licht’ actief in de wereld. Dit gaat over hele eenvoudige dingen: gewoonweg het licht aan laten waar je denkt het anders uit te doen. Ik heb altijd geleerd de lichten te doven, dit is spaarzaam en zo, maar in donkere periodes is het net belangrijk de lichten aan te laten. Dus laat ze aan!

Ook onze overheid riep de bevolking al op om lichtjes voor de ramen te plaatsen en gisteren was ik positief verrast door de vele (kerst)verlichting die de huizen en straten opfleurden toen ik ‘s avonds nog een rondje ging lopen. Wat ik vroeger soms als ‘kitsch’ ervaarde, maakt me nu net blij en tovert een glimlach op mijn gezicht. Licht is licht! Niks leuks aan een donker huis, wél aan eentje dat licht uitstraalt.

2) Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding 

Regen, kou, wind, guur weer… redenen genoeg om niét naar buiten te gaan. Echter, we hebben de buitenlucht nodig! En onze kinderen vast en zeker ook. Elk jaar opnieuw hoorde ik me zeggen: “ja, het is lastiger momenteel, de kinderen kunnen zo weinig buiten”.  

De Noren zouden hun oren nogal spitsen want waarom zouden de kinderen niet buiten kunnen? En wij zelf? Je kan altijd buiten, of de zon nu schijnt, of het nu vriest of regent – zolang je er maar juist op gekleed bent, is er geen enkel probleem! 

En zo geschiedde: wanneer ik vroeger wou wandelen en zag dat het regende, dan was dit voor mij een reden om niet te gaan, dan werd ik grimmig: “Lap seg, ‘t regent, ppfffff.”  Nu zeg ik: “Aha! Geen probleem, goede regenjas aan en naar buiten!” 

Onze jongens speelden vroeger ook niet buiten in het donker, nu denk ik: waarom niet?! Donker of niet, naar buiten! En wat blijkt? Ze doen niks liever! Ze vinden het fantastisch want, ze spelen ondertussen met lichtjes en ervaren de wereld in een volledig andere dimensie. Ook ik, waarom zou ik ‘s avonds in het donker niet gaan wandelen? Fluovestje aan, bewust de straten uitkiezen waar ik me veilig voel en met al die lichtjes is het écht wel oké 😊 

3) Hét seizoen van de gezelligheid 

Niks gezelligers dan de winter. En dit gaat verder dan een fleece-dekentje of kerstboom waar ik me elk jaar wel aan waagde en dit geleidelijk beu werd. Dit jaar is het echter anders! Ik heb onder andere de vuurschaal ontdekt: het is een plezier om met de jongens rond het vuur worstjes de bakken, alsook om toch de benen te strekken en gewapend met warme chocomelk & verse wortelcake het bos te verkennen. En nee, dit moet allemaal niet lang duren maar deze activiteit maakt echt wel een wereld van verschil en breekt de dag op een leuke manier waarna het fleecedekentje of een warm bad alleen nog maar gezelliger lijkt.

4) Zoek roos in het grijze 

De omgeving is grijs. De bladeren zijn van de bomen. De lucht is grimmig. De gebouwen zijn grijs en eigenlijk gewoonweg lelijk. Toen ik deze ochtend ergens heen fietste keek ik heel bewust rond me heen en zag ik inderdaad precies enkel wat lelijk was. En daar ligt hem het verschil weer: kijk naar wat wél mooi is, zoek het “roze” in wat lelijk is. Heel eenvoudig: iets in een etalage dat je aanspreek, een persoon die je een glimlach toewerpt, een vogel die passeert… er is zoveel dat de omgeving toch ook wel mooi maakt.

5) It’s all in the mind! 

Oooo ja, zoals steeds speelt er zich heel veel in het koppeke af. Uiteindelijk gaat het hier over een bepaalde mindset, net zoals ik een ‘positieve mindset’ (zie podcast aflevering 6) heel hard uitdraag, heb ik besloten dat ik deze nieuwe-winter-mindset omarm. Het is gedaan met af te tellen naar lente, het is gedaan met ‘de verloren maanden’, het is gedaan met me mentaal te martelen omdat de zon minder schijnt, omdat het meer regent en de lucht vaker grijs is. Het is gedaan met te laten beperken in wat mogelijk is, en net te gaan kijken wat dit seizoen net wél biedt.  De Noren hebben het al lang geweten! 

Leve de Noren 😊 en al hun ervaring & wijsheid waar ik de laatste weken al enorm van heb mogen genieten. Ik wens jou dit ook toe, probeer het ook maar eens en laat me weten wat het me je doet. 

Daarnaast fleur ik januari ook op met een webinar! Namelijk: “Een boost in jouw moederschap”.

In deze webinar geef ik jou de kans om mij wat beter te leren kennen en neem ik je mee in de wondere wereld van Mamaboost, waarbij ik jou meeneem doorheen dé drie pijlers namelijk:
1. Ontmasker jouw duivel(s).
2. Geef jezelf zuurstof.
3. (Her)ontdek jezelf. 

Hierbij krijg je concreet zicht op een aantal tools die je zullen inspireren in jouw moederschap.  

Ben jij er graag bij?! Noteer alvast donderdagavond 7 januari, 20u30 in je agenda. Ik beloof je veel licht! 😊 Inschrijven kan je via volgende link : Gratis Webinar: Een boost in jouw moederschap, ik doe mee!  

Na de webinar krijg je de opname eveneens toegestuurd en kan je deze nog een maand lang herbekijken. 

Heb jij meer licht nodig? Heb je het moeilijk? Is het donker in je hoofd en wil je graag op een andere manier met me werken, stuur me eventjes een mailtje op katelijne@mamaboost.be 

Ik hoor je graag! 

Pssst! Wist je trouwens dat ik een Online Coaching Programma heb met de naam ‘Mama groeit’?

Dit programma biedt je een inspirerende omgeving waar jij actief aan de slag gaat over een periode van 4 maanden om voor jezelf te ontdekken wat je nodig hebt om er te staan als mama én ook zoveel meer dan dat! Gerichte stappen op weg naar jezelf, zodat je zelfzeker én met lichte tred in het leven staat waar ook je kind(eren) de vruchten van plukken.

Ga hier alvast kijken wat het inhoudt: Mama Groeit! 🤗 Nu tijdelijk met een leuke bonus voor de snelle beslissers!

Heb je hulp nodig op een andere manier? Stuur me dan zeker een mailtje op katelijne@mamaboost.be om een gratis gesprek met mij te boeken.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer