fbpx

Post

Jouw levensreis?

Jouw levensreis mamacoach artikel over mama zijn

Vele jaren geleden lag ik ’s avonds na te denken over wat ik ons tweede zoontje mee wou geven in het leven. Een diepzinnig vraagstukje, amaai ja! Net zoals bij ons eerste zoontje wilden we een geboortekaartje in eenvoud én ook met een boodschap. Met deze woorden werd hij warmtevol verwelkomd:

Een levensreis 
een pad waar je jezelf mag zijn 
elke dag opnieuw
word maar groot in het klein 

Ergens vorige week stond ik nog eens stil en keek ik vol bewondering naar onze geboortekaartjes, waarbij bovenstaande zinnen er opeens heel hard uitsprongen. Het valt me op dat wanneer ik mama’s spreek tijdens een intake gesprek, deze facetten van dit prachtig tekstje naar boven komen.  

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, stel ik je graag een paar diepzinnige vragen ? :   

  1. Leef en bewandel jij jouw eigen pad? 
  1. Ben jij jezelf, altijd en overal? 
  1. Klopt jouw levensreis?  

Misschien heb je het gevoel dat je gewoonweg niet op het juiste pad zit, of heeft je kindje(s) ervoor gezorgd dat je jouw weg kwijt bent of wil hij/zij je net een nieuwe weg tonen – eentje die misschien wel écht bij je past! 

Heel vaak hoor ik mama’s zeggen dat ze zichzelf niet meer zijn en dat ze zich ergens onderweg een beetje zijn kwijtgeraakt.

Zoveel jaren terug was ik mijn pad volledig kwijt. De geboorte van onze tweeling (zoontje 3 en 4) heeft ervoor gezorgd dan mijn leven precies op hold werd gezet. Hun komst was een cadeau, maar tezelfdertijd stond mijn wereld op zijn kop.

De job die ik toen deed en ook wel definieerde wie ik was stond op de helling, ik werd huismoeder, omdat dat bepaalde werk niet meer mogelijk was met vier kleine kindjes in huis. Ik was mijn pad kwijt, ik wist ook niet meer wie ik was en mijn levensreis? Tsjach …die stond precies stil. Een vreemd gevoel dat uiteindelijk leidde naar een zoektocht op weg naar wie ik was en wilde zijn.

Ik heb het gevonden, ook al blijft het een mooie reis waarbij de eindbestemming nooit echt duidelijk is. Gelukkig maar, onderweg zijn op het juiste pad is de sleutel! 

Wat doe je dan op zo een moment? Wel, het antwoord hierop is makkelijk, maar de uitvoering iets moeilijker ?:  

1) Kijk naar jezelf 

Het begint uiteraard bij jezelf. De kans is groot dat jij enkele jaren terug iets ging studeren, onderweg je partner tegen kwam, een job in rolde en opeens mama werd. Oké, dit is misschien wat kort door de bocht, maar je begrijpt wat ik bedoel. 

Het leven kabbelt voort en vaak zijn we onbewust van wie wij eigenlijk daadwerkelijk zijn. Namelijk wie ben je, wat vind jij belangrijk, waarvoor sta je, wat maakt je blij, enzovoort enzoverder. Een hele puzzel die ervoor zorgt dat je naar je kern gaat. Die kern heb je nodig om jouw pad af te leggen. En om dag in, dag uit jezelf te kunnen zijn. Ik geloof heel sterk dat elke kindje een cadeau is om je dit pad te tonen.  

2) Vraag hulp 

Dit is geen makkelijk opdracht. Daarom is hulp vragen vaak echt wel nodig. Ik ben indertijd in coaching gegaan en startte eveneens een intense coachopleiding waarin ik twee jaar aan een stuk deze zoektocht naar mezelf mocht afleggen.

Een prachtige ervaring. Alleen is maar alleen. Je hebt iemand nodig die jou de juiste vragen stelt, uit je comfortzone trekt, inzichten laat ontdekken en samen met jou de puzzel legt. Iemand die je ook helpt verandering in gang te zetten. En hey, tot op de dag van vandaag blijf ook ik mijn pad afleggen – telkens opnieuw zorg ik ervoor dat ik me door de juiste mensen omring, die me hierin uitdagen. De levensreis stopt uiteraard niet ?. 

3) Durf zaken anders te doen, durf te springen 

We zitten vaak vast in patronen, systemen en een leven waarin verandering binnen en buiten onszelf vaak moeilijk is. Het vergt moed en durf om de zaken anders aan te pakken. En toch is het mogelijk. Ik zie bij de mama’s hier in coaching, hoe mooi het is om de verandering (waar elke mama toe in staat is, jij ook!) te zien gebeuren en steeds meer oogjes te zien stralen. 

Ik zeg steeds: ben je bereid uit je comfort zone te stappen?  Enkel dan kan er magic gebeuren! 

4) Trek je niet aan van wat anderen zouden denken 

Een duiveltje om “U” tegen te zeggen! Heel vaak een belemmerende overtuiging in ons hoofd. Wat gaan ze wel niet denken van mij? “ZE”. Dé zogezegde mensen, je ouders misschien ook wel, je familie, eender wie. Wel, ook hier is het antwoord eenvoudig: dit doet er NIET toe! Het gaat over jou, jouw leven en jouw gezin.

5) Geniet van de zoektocht & geef het tijd

Rome wasn’t build in one day.  Dit is hetzelfde met jouw levensreis. Het is zelfs zo dat de eindbestemming nooit echt duidelijk is. Het gaat over de reis op zich en het pad dat je volgt. 

De zoektocht naar jouw pad neemt tijd en is ook ontzettend leuk om te doen. Soms ben ik zelfs jaloers wanneer een mama hier start en haar proces aflegt. Het is zo mooi en fantastisch om te doen! Om te ontdekken wie je bent, waar je voor staat en wat je wil. Om dan uiteindelijk bepaalde beslissingen te nemen, te springen en jouw levensreis af te leggen op een manier die bij je past.

Voilà, bij deze een meer diepzinnig artikel. Daar hou ik wel van ?. 

Wil jij alvast een beetje je levensreis onder de loep nemen? Dan heb ik twee opties voor jou: 

Ik nodig je heel graag uit op de e-workshop “Krachtige handvaten voor mama”. Deze gaat door op dinsdagavond 9 juni, 20u – 22u. Voor 20€ gaan we samen aan de slag, op je eigen tempo en toch ook omringt door mama’s in een veilige, virtuele warme omgeving. Meer info vind je terug hier en inschrijven kan via deze link.

OF plan je graag een vrijblijvend verkennend (virtueel) gesprek? Dan gaan we na hoe ik je kan helpen en kan jij voelen wat ik voor jou kan betekenen. Heel hartelijk welkom, stuur me een mailtje en we plannen een tijd en dag in dat voor jou past.   

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer