fbpx

Post

Perfectionisme? Het kan ook anders!

Perfectionisme, het kan ook anders - mamacoach - perfectionisme coach

Perfectionisme. Het is een thema dat leeft. Het is een duiveltje dat steeds maar terugkomt wanneer ik mama’s begeleid. “Ik ben een perfectionist”, zegt de mama, terwijl ze me aankijkt met een blik die boekdelen spreek. Namelijk “Ik heb er last van, al lang, maar ik weet echt niet wat ik eraan kan doen. En al bij al is het ook iets positiefs”.    

Ik ben de eerste om dan te zeggen: “Jazeker! Er is niets verkeerds met de dingen goed te doen. Maar als je erin doordraaft, dan bezorgt het je inderdaad last. Niet alleen aan jezelf, maar ook aan je partner, kinderen en je omgeving. “

Bijvoorbeeld wanneer je partner de boterhamdozen niet maakt naar jouw zin, of wanneer je ontzettend veel voor anderen gaat doen en jezelf vergeet. Wanneer je geen nee kan zeggen en steeds opnieuw over je grenzen gaat. Wanneer je een perfecte mama wil zijn en ergens op bezoek maar hoopt dat je kinderen zich “gedragen” (de vraag is al, wat wil dit zeggen in godsnaam?!). Want wat zouden ze wel niet denken van jou als mama! Of wanneer je zelfvertrouwen in je schoenen zit en naar jezelf kijken in de spiegel zeker geen optie is. Wanneer je maar zaken uitstelt, want het zal toch niet goed genoeg zijn dus doe ik het maar beter niet. Of dat je alles heel graag onder controle hebt, loslaten, hulp vragen is vreselijk moeilijk. Of ook dat je vast en zeker niet opgeeft, doordoen is de boodschap, opgeven is voor losers! En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan … 

Dus voilà, heel wat zaken die helemaal niet fijn zijn. Werk aan de winkel dacht ik! Hier wil ik meer mee kunnen doen. Ik besloot een intensieve opleiding te gaan volgen bij dé master van het perfectionisme binnen België. Namelijk Marcel Hendrickx van het befaamde boek ‘Zeg me dat ik oké ben’.

Ik wilde mama’s beter helpen met het beestje Perfectionisme, en tot mijn eigen verbazing leek ik er zelf ook veel last van te hebben! Mijn reis begon in januari, sindsdien ziet de wereld er voor mij toch wel een stukje anders uit. Deze keer heeft het niets te maken met Corona. Wél met mezelf: ik sta namelijk vrijer in het leven (en dit tijdens de lock-down ? )!  

Vooreerst mocht ik beseffen dat perfectionisme niet de definitie draagt die ik in gedachten had. Namelijk de dingen ontzettend goed willen doen, naar de perfectie streven … Nee dus, perfectionisme staat gelijk aan ‘bevestigingsdrang’. Namelijk door onbewust het gevoel te hebben dat je niet oké bent ga je op zoek naar anderen om jezelf oké te vinden, want je kan dit zelf niet meer. Ooit kon je dit wel, echter is er iets ontstaan op jonge leeftijd waardoor je het gevoel kreeg niet oké te zijn. Op die manier is er een soort van patroon binnen jou ontstaan dat je denken, voelen en doen stuurt op een manier dat je echt wel stress bezorgt, je ongelukkig maakt en misschien zelfs ook ziek (denk maar aan een burn-out).  

Dat beestje in jou zorgt ervoor dat je op de dag van vandaag met allerlei symptomen kampt die helemaal niet fijn zijn. Ze bezorgen je dus last, de ene al wat meer dan de andere:  

  • Bevestigingsdrang (de kern dus!): Door te pleasen en jezelf een stukje weg te cijferen probeer je onbewust bevestiging te krijgen van anderen.
  • Te hoge kwaliteitseisen
  • Een laag zelfbeeld, laag zelfvertrouwen
  • Angsten, faalangst 
  • Controledrang 
  • Altijd denken & piekeren 
  • Uitstelgedrag 
  • Moeite met kunnen kiezen & beslissen 
  • Een ontzettend groot betrokkenheid / verantwoordelijkheidsgevoel 
  • Doorgaan (tot je erbij neervalt …) 

Een hele boterham dus! Het mooie is: je kan er iets aan doen! En daar duikt mijn passie weer op. Namelijk persoonlijke groei, kijken waar je tegenaan loopt en durven aan jezelf te werken, zodat je gewoon content en vrij in het leven kan staan. 

Tijdens mijn opleiding ben ik zelf ook in begeleiding gegaan, wat maakt dat ik ondertussen zelf heb mogen ervaren wat perfectionisme coaching met je doet. Ik ga hier niet uitwijden over de methodiek, deze noemt OCP en je vindt er heel wat over op www.bevrijdjezelf.be .

Ondertussen heb ik de methodiek mogen ervaren en heb ik deze ook zelf helemaal onder knie. Ik heb al mama’s begeleid waarvan zowel de mama als ook ik vol bewondering ervaren hoe het stukje perfectionisme  op een goede manier gaat sturen! Het patroon wordt bijgestuurd, waardoor je gelukkig en vrij in het leven staat. Namelijk jezelf helemaal oké vinden, jezelf graag zien en er in slagen echt wel naar jezelf in de spiegel te kijken met bewondering en trots! Dit alles zorgt ervoor dat de symptomen verdwijnen wat uiteraard ontzettend veel impact op jezelf heeft. Maar dat niet alleen: ook je kindjes, je partner en je omgeving hebben er veel baat bij.

Tsjach… Perfectionisme, ik kan er heel veel en lang over vertellen! Twee weken geleden organiseerde ik een webinar. Deze was onmiddellijk volzet waardoor ik jullie graag de link naar de opname stuur. Op die manier geef ik je graag een duidelijk zicht in welke mate jij last ervaart van perfectionisme. Praktische en concrete voorbeelden helpen je op weg en uiteraard vertel ik ook wat je eraan kan doen.    

Zeg je: ja graag?! Stuur me een mailtje op katelijne@mamaboost.be en dan stuur ik je de opname door. Deze kan je bekijken alsof je er live bij was en uiteraard kan je me ook vragen stellen. Ik hoor je graag!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer