fbpx

Post

Welk effect heeft Corona op ons? Hoe ga jij ermee om?

Welk effect heeft Corona op ons_ Hoe ga jij ermee om_

Het eerste artikel dat ik schrijf in de nieuwe wereld van vandaag. Het Corona tijdperk die ons leven toch wel een beetje op zijn kop zet. Ik zie en hoor veel rond me gebeuren. Ik zie vooral mama’s die hun uitdagingen uitspreken in wat de gedeeltelijke lockdown met zich mee brengt. Er zijn zoveel zaken waar ik over zou willen schrijven: angst, onzekerheid, zelfzorg, werken mét kleine kindjes in huis enzovoort enzoverder…. 

Dit komt later nog wel, vandaag wil ik het vooral hebben over hoe jij je voelt en wat zo een verandering in het leven met een mens doet. Daarnaast wil ik ook even inzoomen op de opportuniteit die in dit alles verscholen ligt. Namelijk een andere kijk op het leven, terug naar de essentie van jezelf. De ratrace is gestopt voor velen. Hoe hard het momenteel ook is, er komt eveneens ademruimte vrij en wij mama’s (en ook papa’s) krijgen de luxe dagelijks met onze kinderen te mogen doorbrengen. Oké, dat is zwaar – maar opnieuw, er zit zoveel schoons in verscholen. 

Ik begeef me dagelijks op een dunne lijn tussen verschillende emoties, namelijk de ervaring van blijdschap tot frustraties, van onzekerheid tot vrijheid, van vermoeidheid tot plezier, van dankbaarheid tot kwaadheid, van ondernemersgoesting tot verplicht vertragen, … en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.  

Welke gevoelens ervaar jij tegenwoordig?  Het is belangrijk daar even bij stil te staan. Ons psychisch welzijn wordt zwaar uitgedaagd in tijden van lock-down en angst. Daarom is het nuttig om voor jezelf sterk na te gaan wat je voelt, hoe je je voelt en wat dit alles met je doet. Bewust zijn van je gevoelens geeft je de sleutel in handen om de komende tijd (én ook daarna!) op een goede manier door te komen. 

Iets wat daarbij kan helpen is je bewust zijn van de emotionele fases die je doorloopt wanneer je een verandering meemaakt. Deze ligt volledig in lijn met het rouwproces (en ook moederrouw, zie blog vorig jaar), omdat we bij verandering heel wat verliezen.

In de Corona-tijden verliezen we heel wat: namelijk zekerheid, veiligheid, vrijheid, tijd voor onszelf en zoveel meer! Vul maar aan wat jij vooral verliest momenteel. Iedereen ervaart dit op zijn/haar eigen manier. Dit verlies zorg ervoor dat we een soort van rouwproces ondergaan.

Ten eerst vertoeven we ons in de ontkenning: we geloven het niet echt, het komt niet helemaal binnen – we zijn met name een beetje verdoofd. De vele feestjes op de avond van de lock down zijn daar een perfect voorbeeld van. Eenmaal het voor jou duidelijk is dat het dit echt wel aan het gebeuren is, ervaar je fase 2.

Deze wordt voornamelijk getypeerd door weerstand en ook kwaadheid. De scholen gaan dicht en misschien wordt je wel kwaad op de minister, omdat hij dit zomaar beslist! Misschien krijgt de leerkracht er wel van langs: “Hoeveel oefeningen zijn dit zeg, hoe krijg ik dit voor elkaar?!”.  Hoe verder in de tijd, hoe meer je het gevoel kan hebben neerslachtig te worden. Zo kom je in dipje terecht (heel extreem kan dit ook een depressie betekenen). Dit is het moment dat tranen vaak de bovenhand krijgen, verdriet en pijn.  In deze fase is het heel belangrijk dit te ventileren naar anderen, te kijken wat je kan doen om doorheen deze ‘put’ te geraken.  Naar jezelf kijken, je bewust zijn van wat je voelt en er ook iets mee doen. Dit helpt je om de volgende fase te bekomen: namelijk acceptatie.

Het accepteren van de situatie en je aanpassen aan dit nieuwe leven. Het hele proces is geen puur lineair verhaal: je kan je de ene dag verdrietig voelen, de andere dag weer kwaad of omgekeerd. Elke persoon ervaart dit verschillend, ook qua duurtijd. Misschien zit jij nog in ontkenning, terwijl iemand anders reeds de dip beleeft.  

Het is een hele boterham, zoek het maar eens op – er bestaat heel veel literatuur over. Waarom ik dit deel? Hoe meer je bewust bent van dit emotioneel proces, hoe makkelijker het is om hier mee om te gaan, om jezelf de tijd te geven deze verandering rustig mee te maken, alsook om te begrijpen dat elke persoon dit op een ander tempo ervaart.  

Corona zal de wereld veranderen, hoe we het ook draaien of keren. Jij en ik, we moeten er allemaal door. Niet enkel nu, maar ook de komende dagen, de weken nadien, de komende maanden en zelfs de jaren nadien zullen er anders uit zien dan we ooit gewend zijn geweest. 

En dit brengt me nog even tot het volgende: Wat zijn de mooie dingen aan Corona? Er gebeurt heel wat moois in de buitenwereld momenteel, maar ik stel deze vraag aan jou persoonlijk. Wat kan jij leren uit deze situatie, welk stukje groei zit er verscholen voor jezelf? Ikzelf zat al een tijdje op mijn tandvlees, ik probeer al maandenlang te vertragen, maar mijn passie & enthousiasme waren niet in te dijken. Corona helpt me echt vertragen, nu kan ik niet anders. Oké ja, samen thuis zijn met de kroost is een uitdaging – het vergt heel wat van me, maar dit is op een andere manier. Ik zie deze periode als een leerschool waar ik opnieuw even stil sta bij wat belangrijk voor me is, de essentie, de puurheid van mezelf.  

Denk je nu, amaai Katelijne! Dat is zware kost?! Laat het maar even bezinken ?. Bij deze nog even op een rij: 

 • Ga na bij jezelf hoe het écht met je gaat.
 • Wees je bewust van de emoties die je doorloopt.
 • Geef jezelf tijd om dit alles te ervaren.
 • Spreek erover met anderen: ventileer.
 • Bekijk welk moois Corona jou heeft gebracht en wat je eruit kan leren. 
 • En vooral: het is normaal, je bent niet alleen! 

Voilà, bij deze wens ik jullie veel moed, succes en ook veel warmte in deze periode.

Zit je met concrete vragen? Heb je het moeilijk? Op dinsdagavond 7 april organiseer ik opnieuw een Instagram Live om 21u15, waar je me vragen kan stellen, een Q&A dus. 

Volg me alvast op Instagram. Je vindt me er onder @katelijneduron. Daar zie je me om 21u15 verschijnen in de stories. Geen idee hoe dit werkt? Het is heel eenvoudig! Ik spreek jullie toe, en jij kan een vraag typen die ik zie verschijnen. Probeer maar eens, heel erg welkom!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 reacties op “Welk effect heeft Corona op ons? Hoe ga jij ermee om?”

 1. Hoi Katelijne, mooi artikel.
  Knap hoe Mamaboost evolueert.
  Na toch wel een turbulent jaar blijf je de rust uitstralen (daarom is het inwendig er niet noodzakelijk altijd) die voor velen nog een zoektocht is en die ze via deze blog vinden. Ik hoop voor je dat je blog in vele woonkamers gevolgd wordt en voor jou verder mag uitgroeien naar wat je voor jezelf als visie hebt. Groetjes, Katty.

  1. katelijne@mamaboost.be

   dankje voor deze ontzettend mooie woorden!! Het motiveert ook om te blijven schrijven, ik hoop velen de mogen inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Katelijne Duron

Schrijf je in voor het mini-coaching traject!

* indicates required

Mamaboost mag mij regelmatig tips & leeslectuur sturen.

Je kan je altijd uitschrijven door op de 'unsubscribe' link te klikken in onze e-mails. Voor onze Privacy verklaring kan je terecht op de Mamaboost website

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer