Post

Thank God it’s Friday! Of toch niet, hoe overleef ik winterse dagen als mama?

in ons nopjes

Het was me alweer een weekendje om “u” tegen te zeggen: regen en grijs weer in het kwadraat! Het Belgische winterweer maakt het ons mama’s en ook papa’s helemaal niet gemakkelijk. Elk jaar opnieuw is het een hele opgave om die verdraaide weekends door te komen! “Thank God it’s Friday” wordt er vaak gezegd, maar met kinderen in zo een weertje is dit helemaal niet evident.

Rondhollende jongens in huis, opletten dat er niemand op het spoed beland want het gaat er soms hevig aan toe, bergen speelgoed en dan nog lopen ze ambetant, de TV dan maar af en toe aan want knutselen zie ik vandaag niet zitten (en niet alleen vandaag eigenlijk…). Ik heb geen zin in een vloer vol plasticine en nog minder in een keuken vol verf.  Veel gezaag, en ook geween want de ene wil natuurlijk het speelgoed van de ander en omgekeerd. “Mama”, “mamaaa”, “mamaaaaa” is precies het enige wat ik hoor!!

Of misschien heb jij er nog wel eentje aan de borst hangen, en loopt de andere de muren op. Jij hebt je handen vol, bent moe en naar buiten gaan vergt ontzettend veel moeite: de kleine induffelen, mutsen, sjaals, warme kousen aan. Ook vuile kleren aan, want gegarandeerd gaat grote broer of zus in de plassen en modder springen, extra dekentjes voor in de buggy, de regenkap niet vergeten! Oftewel is er nog eentje die een middagdutje nodig heeft en moet broer of zus wel wat stillekes zijn, want gosh – kleine broer of zus slaapt eindelijk en dit geeft toch al een uurtje iets meer kalmte in huis!

Jazeker, uit het leven gegrepen op een alledaagse zondag ergens in januari! Aaaaaa, soms worden we helemaal gek! Er zijn tijden geweest dat dergelijke momenten mijn petje te boven gingen: dan ging ik roepen, of huilen, of heeeeel kwaad worden en vooral heel prikkelbaar zijn!  Er zijn strategieën om dergelijke dagen te overleven:

1.       Sta stevig in je schoenen
Wanneer je je in je nopjes voelt, dan gaat alles makkelijker. Sta jij er stevig als mama, en ook als jezelf? Zit je energie goed? Is je hoofd rustig? Hoe ziet je stress thermometer eruit? Dit alle draagt er toe bij dat jij wel tegen een stootje kan en dat de winter je niet onderuit krijgt.  Ook al is het grijs buiten, jij weet wanneer het voor jezelf grijs wordt en pikt ook die signalen op om tijdig in te grijpen en je op te laden op een manier dat voor jou werkt. Daarnaast ben je bewust van wie je bent, wat je doet, waar je voor staat – een ideale mix van jezelf als mama én ook gewoonweg jezelf, of jij als professional, vriendin, en zoveel meer.

2.       Draag eerst zorg voor jezelf
Zelfzorg is echt mijn paradepaardje: het is pas als je jezelf eerst zuurstof geeft, dat je ook eender wie anders zuurstof kan geven. Dit is net zoals een zuurstofmasker op een vliegtuig: eerst jij, dan de kinderen. “Ja, ja Katelijne, dat weten we al….maar het is wel ontzettend moeilijk want er is gewoonweg geen tijd voor”. Klopt… we weten van onszelf dat we wel willen sporten, of dat we iets leuks willen doen, of dat we eender wat willen doen waarbij je je energie oplaadt. Vaak schiet er daarbij tijd te kort en geef je prioriteit aan andere zaken.
Denk dan eens na over welke gevolgen je draagt wanneer je niet voor jezelf zorgt? Welke kost komt daarbij kijken? Misschien heb je last van rugpijn en ga je af en toe naar de osteopaat: tijd & geld dus! Misschien ben je ontzettend vaak moe en lig je uitgeteld in de zetel eenmaal de kinderen in bed zitten, en dit is echt wel iets anders dan je nog energiek voelen en een lievelingsserie meepikken als zelfzorg. Misschien loop je wel op de tippen van je tenen en vraag je je af of jij de volgende bent met een ‘burn-out’, dat kost past tijd en ook geld!vBon, soit… ik wil maar zeggen: sta nu even stil (ja, nu!) en kijk heel kritisch naar jezelf: op welke manier zorg jij voor jezelf?Geen excuses, echt eerlijk!

3.       “It’s all in the mind”:  laat je niet vangen
Even terug naar de druiligere winterdagen waar jij als mama het fort recht houdt: laat je niet vangen, heel veel is psychologisch. Denk niet dat de lente in aantocht is, doe net het omgekeerde: denk dat de winter net begonnen is. Ga ervan uit dat de dagen nog wel even in het donker zullen starten en ook eindigen. Ga ervan uit dat de zon niet zo heel veel schijnt. Ga ervan uit dat er nog wel sneeuw zal vallen. Ga ervan uit dat de lente pas in april start. Vind je dit er wat over?! Echt niet, probeer maar eens – ik pas het zelf toe sinds drie jaar, en het helpt echt! Opeens, zelfs een tikkeltje onverwacht gaan de vogels weer fluiten en worden de bomen groen. Alles gaat sneller wanneer je er niet op wacht en dit alles draagt ertoe bij dat je op moeilijke momenten met de kinderen wel de glimlach bovenhaalt in plaats van prikkelbaar te reageren. En dit laatste is dé verkeerde formule voor een sneeuwbal effect waarbij ook de kinderen nog een tikkeltje lastiger worden.

Doet dit artikel iets met je? Laat het me zeker weten!
Heb je het gevoel dat je wel wat steviger in je schoenen wil staan?  Dat je echt wel wat beter voor jezelf wil zorgen, maar dat je dit niet alleen kan?
Heb je iemand nodig om te kijken naar waar jij effectief mee worstelt, om te kijken naar wat jij nodig hebt en je een duwtje in de rug heeft?

Geef me een seintje op katelijne@mamaboost.be en dan plannen we een gratis boost sessie in waarin we nagaan waar jij tegenaan loopt en op welke manier Mamaboost jou kan helpen.  Dit is alvast een stapje in de richting naar tijd en zorg voor jezelf!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Katelijne Duron

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer