Post

Drie gouden tips naar een 2019 waarop je fier kan zijn!

image002

Het is vandaag de laatste dag van het jaar. “Vandaag staat er een meneer aan de kerk met evenveel neuzen als het aantal dagen dat het jaar nog telt”, zei mijn vader steeds op 31 december.  Als kind zag ik een grote dikke man, met wel honderden neuzen voor me! Tjsach, de link naar de laatste dag kon ik precies nog niet leggen, wel sloeg mijn fantasie op hol.  Tegenwoordig denk ik nog steeds aan die man, met een beetje weemoed, een vleugje nostalgie naar het kinds zijn. Anderzijds ben ik dan weer heel tevreden dat ik toch al een levenspad heb afgelegd, daar komt wel wat wijsheid aan te pas, én toch… die fantasie probeer ik ook wel te behouden. De fantasie is omgeslagen in dromen, dromen van iets wat je echt wil.  Een droom wordt dan een doel, een doel wordt een motivatie, een motivatie geeft je doorzettingsvermogen, met doorzettingsvermogen verwezenlijk je heel wat, en daar word je dan weer gelukkig van.

Vanavond met oudejaar, en morgen op 1 januari krijg je vast en zeker wel door iemand de volgende vraag gesteld: “wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?”.  Ik moet toegeven dat ik de kriebels krijg van die vraag. Goede voornemens associeer ik met dingen die je probeert te veranderen, dingen waar je niet tevreden van bent en op 1 januari eventjes beslist deze zonder veel moeite de wereld uit te helpen.  Enerzijds is het leven nu eenmaal niet zo simpel, en anderzijds bekijk ik het liever vanuit een positieve bril die echt werkt: namelijk de dromen die vertaald worden in doelen, en deze doelen gaan specifiëren. Dat specifieke doel dat je wil verwezenlijken voor jezelf uitschrijven, er werk van maken zodat je op de laatste dag van volgend jaar tevreden kan terugblikken.  Geluk zit in kleine dingen – wel, ik zweer het je, dit is een groot ding!  Tonnen geluk dus verzekerd op 31 december 2019 wanneer je voor jezelf kan zien dat je dat iets hebt verwezenlijkt wat je echt wilde.

Heb jij jouw doel al uitgestippeld voor 2019?  Dat ene iets dat je wil bereiken?  Nee?! Doen, zeker doen! Hierbij geef ik je drie gouden tips hoe je jouw doel kan definiëren én ook hoe je dit effectief kan bereiken. En ja – uiteraard – voor de durvers mag het zeker meer dan één doel zijn : ) :

Tip 1: Definieer een doel, hoe klein of groot dat dit doel dan ook mag zijn
Keep it simple is mijn motto, en dit is met alles zo.  Een doel hoeft niet mega groot te zijn. Ga even wandelen, maak je hoofd leeg en ga na wat er je echt wat ambetant maakt. Iets waar je van voelt dat het niet loopt zoals het zou moeten lopen. Wanneer je aan iets denkt waar je echt wel frustraties over hebt, dan zit je goed!  Ga deze vooral niet uit de weg.  Vorig jaar voelde ik al lang een soort van schuldgevoel over het feit dat ik nooit naar de bibliotheek ging met de kinderen.  Dit gevoel sluimerde al lang en bovendien had ik steeds een goed excuus klaar om mezelf wat te paaien: geen tijd, vier kleine jongens in huis, ze gaan lawaai maken in de bib, enzovoort….    Maar dit bleef maar sluimeren, en meer en meer kwam dit opduiken in mijn hoofd. Zeker wanneer ons oudste zoontje zijn lezen niet al te best ging.  Et voila, mijn doel was geboren!  Ik zou naar de bibliotheek beginnen gaan, met onze kinderen mee, no matter what!   Is dit klein, is dit groot?  Doet er niet toe. Voor mij was dit een ontzettend grote berg en voor iemand anders kan dit ‘peanuts’ lijken.  Zolang je maar iets vastpint voor jezelf waar je effectief werk van wil maken.

Tip 2: Kap je doel in stukjes
Heb je al gehoord van de salami? Sommige doelen kunnen ontzettend groot lijken, bijvoorbeeld kan je voor jezelf uitmaken dat je meer zelfzorg wil, of dat je job echt wel beu bent en iets anders wil gaan doen. Misschien wil je meer bij je kinderen zijn en heb je nog geen idee hoe dit te gaan doen in combinatie met het werk en al de andere zaken in het leven.  Wanneer jouw doel zoiets blijkt de zijn, kijk er dan naar als een salami.  Een salami snij je in plakjes, elke plakje is een stukje van je doel dat je verwezenlijkt.  Gaat het over zelfzorg?  Bekijk dan voor jezelf hoe jij zelfzorg definieert, hoe zou succes eruit zien als je naar jezelf kijkt en effectief genoeg zelfzorg toepast in je leven?  Dit is dan je salami die je niet in één keer kan gaan verwezenlijken. Bekijk het stap ver stap: plakje voor plakje. Wat moet je eerst gaan doen zonder je zorgen te maken over wat er na elke stap nog moet komen. Bijvoorbeeld is een eerste stap het systeem tijdskrediet en/of ouderschapsverlof uitzoeken om te zien of je minder kan gaan werken, een tweede stap kan zijn dat je dit aankaart op het werk. Een derde stap kan zijn dat je yoga wil gaan doen en een organisatie zoekt die bij je past, en ga zo maar door…  plakje voor plakje verorber je de salami tot je dat ene grote doel hebt behaalt.

Tip 3: Maak je doel SMART
Ik heb een verleden in het bedrijfsleven en dat is af en toe wel eens merkbaar.  Elk jaar opnieuw moesten we onze doelstellingen neerpennen aan de hand van de SMART-methode. Soms voelt het wat omslachtig, maar toen ik het ook in mijn persoonlijke leven introduceerde zag ik hoe waardevol dit is. Het helpt gewoonweg heel goed om een bepaald doel écht te verwezenlijk.  Smart staat voor:

Specifiek: verwoord je doel heel concreet, beschrijf het uitgebreid zodat het klaar en duidelijk is. Lees het voor aan een vriendin, je partner, is het voor hen duidelijk? Dan zit je goed.
Meetbaar: zorg ervoor dat je kan zien wanneer je doel is verwezenlijkt, maak het meetbaar. Bijvoorbeeld is je doel omtrent zelfzorg geslaagd wanneer je 1x in de week gaat sporten, wanneer je 4/5den werkt, wanneer je 3x in de week een gezonde maaltijd kookt, enzovoort
Acceptabel: voor jou is het doel normaliter acceptabel ander zou je het niet vooropstellen, maar indien je de hulp van anderen nodig hebt dan is het belangrijk dat jouw doel daar ook gedragen wordt. Wil je meer vegetarisch gaan eten en heeft dit een impact op je gezin? Dan is het belangrijk dat je omgeving erbij betrokken is en ook zij achter jouw doel staan.
Realistisch: is het doel iets dat je echt kan verwezenlijken? Wil je de lotto winnen, dan is dat wellicht niet echt realistisch! Zorg ervoor dat je je doel kan bereiken, zoniet werkt het heel demotiverend en komen we misschien wel in de ‘goede voornemens’ strategie terecht, en dit willen we niet!
Tijdsgebonden: zet er een tijdsperiode op.  Afhankelijk van hoe klein of groot je doelstelling is kan je jezelf een paar maand geven, of misschien wel een week, een maand…  De tijdslimiet geeft jezelf wat druk en is ook een stok achter de deur om het effectief te gaan doen. We presteren nu eenmaal iets beter wanneer er een deadline in het verschiet ligt.

Last but not least! Ik zou maar drie tips geven, maar hier nog eentje er bovenop: sta even stil wanneer je een doel hebt verwezenlijkt. Vier het, deel het met anderen, geef jezelf een schouderklopje want zo evident is dit echt wel niet.  We verwezenlijken ontzettend veel zonder ons te realiseren dat we dit allemaal effectief wel doen.  Spring, lach en zing wanneer je je doel hebt bereikt, een vleugje gelukt dat je echt moet koesteren!

Brengt dit iets teweeg? Deel het met me, heel graag!  Heb je hier graag wat hulp bij? Ben je niet zeker wat je nu echt wil gaan verwezenlijken in 2019, en hoe dit in godsnaam te gaan doen? Ben je mama en kan je echt wel wat hulp gebruiken om dit te gaan doen, zodanig je als mama én ook zoveel meer dan mama kan groeien? Stuur me een mailtje op katelijne@mamaboost.be en we plannen een vrijblijvend gesprek in waar we kijken wat ik voor je kan betekenen.  Heel graag!

Daarnaast wens ik iedereen een fantastisch mooi 2019! Eentje waar je op die bewuste laatste dag tevreden op kan terug kijken : )

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Katelijne Duron

Mamaboost gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer